Optologisch Centrum Purmerend

 

 

 

 

Copyright © Optologisch Centrum Purmerend

 

 

amblyopie / strabismus
wat is amblyopie
is er iets aan te doen
wat is strabismus
is er iets aan strabisme te doen
wat is de relatie tussen amblyopie en strabismus
waarom zou er iets aan gedaan worden
meer over amblyopie

 

 

wat is amblyopie
Amblyopie (zwakzichtigheid van een van de twee ogen) wordt ook wel een 'lui oog' genoemd. Een verwarrende benaming, want het oog is zeker niet lui. Er is iets mis in de informatieverwerking in de hersenen waardoor de ogen niet optimaal kunnen samenwerken. Amblyopie is het resultaat van die verandering in het visuele systeem. Amblyopie ontwikkelt zich vaak bij strabisme (scheel zien) en hypermetropie(verziendheid). Dit gebeurt dan op de kritische leeftijd van 18 maanden, dan is het kind daar zeer gevoelig voor. In andere gevallen ontwikkelt het zich in ieder geval voor de leeftijd van 8 jaar.
Amblyopie kenmerkt zich door wazig zien met één (meestal) of twee (soms) ogen, wat niet met een bril of lens tot de gewenste sterkte gecorrigeerd kan worden.
Er zijn verschillende soorten van amblyopie.
begin pagina | meer over amblyopie

 

 

is er wat aan te doen
Het behandelen van amblyopie bestaat natuurlijk uit eerst het onderzoek, dat moet aangeven met welke vorm we te maken hebben. Daar zal een bril voorgeschreven worden en of visuele training. Omdat het probleem op jonge leeftijd al is ontstaan, kan de behandeling lang duren. Het is dan ook een complex probleem. Wij zijn geen voorstander van het afplakken van het niet luie oog. We proberen het systeem zo snel mogelijk in balans te krijgen en zo veel mogelijk twee-ogig te laten functioneren. Zodat de informatieverwerking onmiddellijk al verbeteren zal. Regelmatige controle zal noodzakelijk zijn om het proces goed te kunnen sturen.
begin pagina

 

 

wat is strabisme
De ogen zitten in de oogkas en worden door spieren bewogen. Dit zijn spieren die bewust gestuurd kunnen worden. Ze bewegen de ogen alle richtingen uit: naar boven en beneden, naar links en rechts, diagonaal, ronddraaiend. De bedoeling is dat beide ogen samen gestuurd worden, zodat ze op de zelfde plek in de ruimte gericht zijn. Dan kan er een enkelvoudig beeld gezien worden en is er de voorwaarde voor diepte zien en plaatsbepaling aanwezig. Indien één van de twee ogen zich op een andere plek richt, zie je een verschil in de beide oogstanden. Dit wordt scheelzien genoemd: een oog staat naar binnen of naar buiten gericht, het kan ook naar boven of beneden zijn. Afgezien van het feit dat het niet 'mooi' staat, is er een veel belangrijker probleem: de persoon ziet geen diepte en soms dubbel. Dit betekent: niet goed afstanden schatten en daardoor zich onveilig voelen in de ruimte. Om zich toch staande te kunnen houden, gaan mensen dan compenseren. Veelal door te beredeneren hoe de ruimte in elkaar zit, in plaats van dat in één keer te kunnen waarnemen.
begin pagina

 

 

is er iets aan strabisme te doen
Ja, er is wat aan te doen. De oogstand kan recht gezet worden door een operatie. Er kan een bril voorgeschreven worden. De optoloog zal voor het laatste kiezen, gecombineerd met oefeningen doen. Het doel zal zijn de ogen te leren sturen en samenwerken. Dit is een proces wat veel tijd zal vergen en het wordt gecontroleerd door tussentijdse visuele analyses, waar de glazen van de bril mogelijk vervangen moeten worden door andere. Het proces zal stap voor stap gaan.
begin pagina

 

 

er is een relatie tussen amblyopie en strabisme
Door de afwijkende oogstand is er geen samenwerking mogelijk met de beide ogen. Eén van de twee zal aan het werk zijn en de informatie van dat oog zal door de hersenen herkend worden en verwerkt. Die van het andere wordt genegeerd. Daardoor zitten er ook minder actieve cellen in dat oog. De waarneming daarvan wordt waziger en waziger. Het 'luie' oog ontstaat.
begin pagina

 

 

 

waarom zou er iets aan gedaan moeten worden
Het is voor ieder mens van immens belang dat hij zich veilig voelt in de wereld. Weten waar hij is en waar de dingen om hem heen zijn, geven deze veiligheid. Weten of iets op je af komt, hoeveel tijd je hebt om over te steken, of een auto parkeren, heeft allemaal te maken met goed diepte zien. Dit is voor ons de belangrijkste reden om aan amblyopie en strabisme te werken. Kunnen oordelen over de ruimte en tijd. Als je niet tweeogig kijkt is dat niet mogelijk. Dan moet je dat beredeneren.
begin pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Type het woord in waarop u wilt
zoeken in het onderstaande
venster
en druk op de knop Find!

Search this site or the web powered by FreeFind

Site search Web search